Намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи

На 14 и 15 Ноември 2011г., се проведе четвъртата международна конференция на тема „Намаляване загубите на вода във водопроводната мрежа”.

Конференцията, организирана от БАВ, беше проведена от 9:00 до 18:30 ч. на 14 ноември и от 09:00 до 17:00 ч. на 15 ноември. Тя се провежда за четвърта поредна година и се счита за най-голямата проява по загуби на вода в Балканския регион. „ Акварор-Бояджиев и синове ” ООД участва в конференцията като сребърен спонсор.По време на форума ще бъдат разгледани наличното ноу-хау и най-добрите практики и ще бъдат препоръчани нови подходи за по-ефективно управление на ВиК системите, с ударение върху намаляване загубите на вода.

Загубите на вода във водоснабдителните мрежи е проблем на всички градски агломерации по света и е сериозен проблем в областите (70% загуби на вода) , където водата не достига. Няколко големи градове започнаха вече програми, насочени към постепенно намаляване на загубите, а е добре известно, че и много фирми и ВиК дружества разработиха и прилагат стратегии и технологии за контрол на течовете и водните загуби, които се оказаха много ефективни.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев даде начало на международната конференция „Намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи” в хотел „Родина”.

Конференцията се подкрепя от Европейската асоциация по водни ресурси (EWRA). Тя е водеща европейска нестопанска организация, която работи за разширяване на сътрудничеството и обмена на изследователски резултати в областта на водните ресурси.